Alimentația corectă în timpul alăptării: o moașă ne oferă informații
Mamele tinere, în special, care alăptează pentru prima dată, sunt adesea nesigure în ceea ce privește alimentația. Au alimentele o influență asupra calității laptelui matern? Ce alimente sunt bune pentru copilul meu și care ar putea fi dăunătoare? Și ce sunt pastilele de alăptare? Moașa și consilierul pentru alăptare Christina Kulle răspunde la cele mai importante întrebări despre nutriție în timpul alăptării și desființează trei mituri comune.
Cuprins
- Stimată doamnă Kulle, în primul rând: are dieta mamei o influență asupra calității laptelui matern?
- Cât timp durează ca alimentele să treacă în laptele matern?
- Ce poate mânca o mamă care alăptează?
- Ce este tabu în timpul alăptării?
- Există alimente care sunt bune pentru producția de lapte?
- Ce alimente au un efect de inhibare a laptelui?
- Este adevărat că bebelușul devine iritat dacă mama mănâncă mult zahăr?
- Ce vitamine au nevoie mamele care alăptează?
- Ce sunt bilele de alăptare?
- Mitul 1: mamele ar trebui să evite ciocolata și roșiile în timpul alăptării.
- Mitul 2: copilul se va bucura mai târziu să mănânce aceleași alimente pe care le-a consumat mama în timpul sarcinii și alăptării.
- Mitul 3: dacă mamele mănâncă prea puțin în timpul alăptării, calitatea laptelui lor va avea de suferit.
- Pentru o alăptare armonioasă
- Smoothie de fructe cu multivitamine
- O plăcere ușoară, fără cofeină
- Cu fenicul și anason
- Gustare potrivită mămicilor
Christina Kulle este moașă la Spitalul Klagenfurt și directoare a biroului regional din Carintia al Asociației austriece a moașelor. Aceasta răspunde întrebărilor despre alăptare și nutriție pentru ACTIVE BEAUTY.
Stimată doamnă Kulle, în primul rând: are dieta mamei o influență asupra calității laptelui matern?
Bineînțeles! O proporție, deși mică, din alimente trece în laptele matern. Copiii sunt deja adaptați la anumite alimente în timpul sarcinii, prin dieta mamei. Același lucru este valabil și în timpul alăptării.
Cât timp durează ca alimentele să treacă în laptele matern?
În medie, durează între trei și patru ore. Cu toate acestea, există unele alimente, cum ar fi sucurile de fructe, care trec mai repede în laptele matern.
Ce poate mânca o mamă care alăptează?
Orice are un gust bun. Cu toate acestea, experiența a arătat că nu ar trebui să mâncați alimente care vă balonează sau vă fac să vă simțiți rău. Cu toate acestea, nu există o regulă de abstinență generală.
Ce este tabu în timpul alăptării?
Alcoolul, nicotina și drogurile sunt absolut interzise! Chiar și mult pomenita „înghițitură de Prosecco", care nu va face niciun rău - nu este cazul - este prea mult.
Există alimente care sunt bune pentru producția de lapte?
Grișul, orezul, produsele din cartofi, orzul, ovăzul și malțul au o influență pozitivă asupra producției de lapte. Malțul este, de asemenea, adesea oferit ca supliment.
Ce alimente au un efect de inhibare a laptelui?
Menta și salvia sunt binecunoscuți ca inhibitori ai laptelui. Aceștia sunt, de asemenea, folosiți pentru înțărcare sau pentru a reduce producția de lapte.
Este adevărat că bebelușul devine iritat dacă mama mănâncă mult zahăr?
Din câte știu și din experiența mea, consumul de zahăr nu este bun pentru organismul mamei. Te face leneșă, intestinele nu funcționează bine, iar pielea are și ea de suferit din cauza consumului prea mare de zahăr.
Ce vitamine au nevoie mamele care alăptează?
Ar trebui să se suplimenteze cu vitamina B12, vitamina D, calciu, acizi grași omega-3 și acid folic. Desigur, unele dintre acestea sunt furnizate și prin alimente, dar de obicei nu sunt suficiente.
Ce sunt bilele de alăptare?
Acestea sunt mici biluțe comestibile, realizate de obicei din fulgi de ovăz, nuci, semințe de in, miere etc. Acestea furnizează fibre, carbohidrați sănătoși, acizi grași esențiali și servesc ca sursă de energie în timpul alăptării.
Există mituri persistente despre alăptare. Consilierul pentru alăptare Christina Kulle le desființează pe cele mai frecvente trei:
Mitul 1: mamele ar trebui să evite ciocolata și roșiile în timpul alăptării.
Acestea sunt alimente cu un conținut ridicat de histamină, la fel ca fructele de mare, ceea ce nu este un lucru rău în sine. Unele femei reacționează la ele, altele nu. Este ca și cu ceapa. Unele mame fac diaree din cauza ei - care se poate face simțită în laptele matern al copilului alăptat cu flatulență. În principiu, toate alimentele pot și trebuie să fie consumate în cantități normale. Un baton întreg de ciocolată nu este o „cantitate normală", nici un castron întreg de salată de roșii - vorbim aici de o porție și nu consumat în fiecare zi. La urma urmei, ar trebui să aveți o dietă echilibrată
Mitul 2: copilul se va bucura mai târziu să mănânce aceleași alimente pe care le-a consumat mama în timpul sarcinii și alăptării.
În timpul sarcinii are loc în mod natural o anumită amprentă - dar acest lucru nu înseamnă automat că și copilului îi va plăcea să mănânce salată dacă mamei îi place să mănânce salată. Același lucru este valabil și în cazul alergiilor alimentare. Dacă o mamă este alergică la nuci, copilul nu va fi automat alergic la acestea.
Mitul 3: dacă mamele mănâncă prea puțin în timpul alăptării, calitatea laptelui lor va avea de suferit.
Este adevărat că aveți nevoie de mai multe calorii atunci când alăptați. De asemenea, puteți susține producția de lapte și calitatea sau valoarea nutritivă cu anumite alimente (cum ar fi pastilele pentru alăptare). Mamele care alăptează ar trebui pur și simplu să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă.