Cultivarea de microgreens: care sunt aspectele care contează, conform experților
Cultivarea, recoltarea și consumul de microgreens
În cartea „Gesund mit Microgreens" (Sănătate cu microgreens), Anne Wanitschek și Sebastian Vigl, experți în plante medicinale din Berlin, explică cum se cultivă microgreens, cum se recoltează cel mai bine și care sunt microgreens care sunt cele mai bune pentru consum.
Ce reprezintă microgreens?
Energia oferită de o ridiche sau de un broccoli bogat în proteinei într-o plăntuță? Acest lucru este posibil cu ajutorul așa-numitelor microgreens (denumite și „microverzi“ sau „semințe verzi“) și germeni. Secretul? Pentru a da o șansă micilor răsaduri, toate substanțele de depozitare necesare pentru o bună creștere sunt stocate în semințe. Dacă se compară conținutul de vitamine și minerale al ridichilor cu cel al germenilor de ridiche, de exemplu, se constată că germenii prezintă un conținut mult mai ridicat. În mod suplimentar, ingredientele din microgreens și germeni sunt mult mai ușor de digerat datorită timpului de înmuiere în apă.. Anumite substanțe care pot împiedica frecvent utilizarea completă a ingredientelor benefice din legume, sunt astfel dezactivate în microgreens.
Care este diferența dintre germeni și microgreens?
Germenii pot fi recoltați după două până la șase zile, în funcție de soi. Cel mai bine se cultivă într-un germinator. Dacă așteptați un pic mai mult și aceștia au format deja frunze verzi, se numesc Microgreens. Cei mai mulți dintre noi au avut deja la grădiniță primul contact cu una dintre cele mai cunoscute forme de microgreen, cresonul de grădină. Acesta conține uleiuri valoroase de muștar care pot ajuta la prevenirea răcelilor și a infecțiilor vezicii urinare . De asemenea, este foarte ușor de cultivat într-un bol de mici dimensiuni și poate fi recoltat după numai 8-10 zile. Perfect pentru adulții și copiii nerăbdători.
De unde se pot cumpăra semințe pentru microgreens și germeni?
Semințele pentru microgreens și germeni ar trebui să fie achiziționate numai din surse de încredere (magazine cu produse ecologice certificate). Cel mai bine este să acordați atenție unei calități ridicate și să nu comandați de la comercianți necunoscuți de pe internet. Arche Noah, de exemplu, are în sortimentul său microgreens și germeni de calitate organică austriacă și depune eforturi pentru a păstra biodiversitatea.
Cultivarea de microgreens: iată cum funcționează
Experții Wanitschek și Vigl recomandă următoarea metodă în 5 pași pentru a cultiva pe cont propriu microgreens:
1. Confecționarea unui recipient.
Un recipient de plastic pentru căpșuni de la supermarket? Perfect, îl puteți folosi imediat pentru cultivarea de microgreens. Un vas de iaurt sau un recipient pentru plante este, de asemenea, o alegere bună. Important: asigurați o înălțime maximă de 5 cm și faceți câteva găuri în secțiunea inferioară.
2. Alegeți solul potrivit.
Solul de creștere este cel mai potrivit. Asigurați suficientă lumină și, de preferință, apă cu conținut scăzut de calciu. Umpleți solul cu doi-trei centimetri în recipient.
3. Semănați semințele.
În funcție de soi, poate fi necesară în prealabil o perioadă de înmuiere. Ulterior, semănați semințele des pe solul umed și apăsați-le ușor în sol. Acoperiți cu o foaie de hârtie de bucătărie - o puteți îndepărta imediat ce semințele încep să încolțească.
4. Mențineți umiditatea suprafeței.
Cel mai bine este să plasați recipientul pentru scurt timp într-o baie de apă, astfel încât umiditatea să poată pătrunde în sol de jos prin găuri. În acest context, umeziți plantele de sus, dimineața și seara, cu o sticlă cu pulverizator.
5. Recoltarea microgreens.
Dacă micile plante au fost udate cu grijă, puteți încerca o degustare după aproximativ șase-opt zile. Odată ce rezultatul este gustos, tăiați pur și simplu cu foarfeca doar cantitatea necesară pentru garnitură la următoarea masă.
Cultivarea propriilor germeni
Puteți să vă cultivați cu ușurință germeni acasă:
1. Confecționați un borcan pentru germeni.
Luați un borcan de conserve și, în locul capacului, aplicați o bucată de pânză din fibre naturale (de exemplu, un bandaj de tifon) și un elastic de cauciuc pentru fixare. Alternativ, puteți cumpăra un borcan de germeni cu un suport de scurgere.
Fierbeți borcanul (sau curățați-l în mașina de spălat vase), astfel încât să fie lipsit de agenți patogeni. Spălați maxim 2 - 3 linguri de semințe de germeni într-o sită de bucătărie. Ulterior, introduceți-i în borcan, acoperiți-i cu apă și închideți-l cu o cârpă și un elastic de cauciuc. Lăsați semințele la înmuiat timp de câteva ore (consultați ambalajul semințelor pentru timpul de înmuiere).
3. Scurgerea apei.
După timpul de înmuiere, goliți complet apa și puneți borcanul ușor înclinat și cu capul în jos într-un bol sau într-un dispozitiv de păstrare.
4. Clătiți în mod regulat cu apă.
Clătiți complet borcanul acoperit cu pânză cu apă de două ori pe zi.
5. Recoltarea germenilor.
În funcție de soi, puteți recolta germenii deja după câteva zile (a se vedea informațiile de pe ambalaj). Asigurați-vă că îi puneți în frigider și că îi folosiți în termen de două zile de la recoltare. Înainte de a-i consuma, clătiți bine germenii și lăsați-i să se scurgă. Ulterior, presărați-i pur și simplu pe o salată sau pe curry ca garnitură. Puteți, de asemenea, să prăjiți puțin germenii în sos de soia.
Atenție: În cazul în care cultivați germeni într-un pahar de germinare, asigurați-vă că acesta este clătit în mod regulat cu apă proaspătă și apoi golit complet. Apa stagnantă poate conține mucegai, agenți patogeni, bacterii și viruși și vă poate pune în pericol sănătatea!
De ce sunt atât de sănătoase migrogreens și germenii?
Microgreens și germenii conțin multe substanțe vitale și nutrienți care sunt buni pentru flora intestinală și pentru microbiom. Diferitele varietăți asigură multe avantaje suplimentare:
- Se spune că fasolea Adzuki, sub formă de microgreens sau germeni, oferă organismului mai multă energie.
- Broccoli sub formă de de microgreens, germeni sau frunze poate susține sistemul imunitar, reduce inflamația și creșterea în greutate.
- Microgreens din hrișcă prezintă un conținut ridicat de acid silicic și pot întări țesutul conjunctiv. Similar cu sunătoarea, se spune că au un efect pozitiv asupra stărilor depresive.
- Microgreens, germenii sau frunzele din varză creață sunt alimentele viitorului, deoarece se dezvoltă corespunzător chiar și la temperaturi ridicate din cauza schimbărilor climatice. Antioxidanții lor pot da un impuls metabolismului grăsimilor și procesului de combatere a îmbătrânirii.
- Microgreens și germenii de năut conțin minerale importante, cum ar fi fierul, magneziul și zincul. Izoflavonele acestora pot ajuta la echilibrarea nivelului de estrogen și la atenuarea crampelor menstruale și a problemelor de menopauză.
- Germenii de fasole Mung și microgreens ne ajută să tolerăm mai bine căldura și se spune că au un efect benefic asupra tensiunii arteriale și a retenției de apă (edem). Este un topping perfect pentru mâncărurile asiatice, cum ar fi curry și legume pentru wok!
Recomandare de carte:
Aflați și mai multe despre microgreens și ingredientele lor sănătoase:
Gesund mit Microgreens (Sănătate cu microgreens)
Anne Wanitschek und Sebastian Vigl
Editura: Humboldt
Concluzie:
Sub formă de microgreens și germeni, legumele & și alte produse similare prezintă un conținut semnificativ mai ridicat de minerale și vitamine. Cultivarea de microgreens se realizează facil, iar recolta poate avea loc după numai aproximativ o săptămână. Rezultatul este, de asemenea, benefic. Pe lângă numeroasele substanțe vitale, acestea au multe alte beneficii pentru sănătate, în funcție de soi.