Alimentația intuitivă: care sunt obstacolele
Alimentația intuitivă: cinci lucruri care ne împiedică să ne simțim senzația de foame
1. Primul obstacol în calea alimentației intuitive: nu lăsa nimic în farfurie
Copiii mănâncă intuitiv ceea ce au chef și cât au nevoie. Până când sunt învățați că trebuie să mănânce tot din farfurie. Iar adulții trebuie să se dezvețe de acest obicei: Începe cu porții mici, fă o pauză între ele, simte senzația de sațietate. Ceea ce rămâne este păstrat pentru următoarea masă. Complet ieșit din comun la început, dar de fapt nu avem decât de câștigat. Dacă ne oprim din mâncat mai devreme și încă ne este foame, putem mânca și mai târziu. Iar dacă am mâncat intuitiv exact ceea ce avem nevoie, atunci ne-am evaluat corect nevoile și nu am consumat o cantitate mai mare de alimente care să necesite eliminarea senzației de foame.
2. Al doilea obstacol în calea alimentației intuitive: orele fixe de masă
Prânzul este la ora 12 fix. Foamea nu depinde de oră, ci de ultima gustare și de cât de mult durează energia oferită de aceasta. Alimentația intuitivă înseamnă să ne ascultăm stomacul. Mâncăm doar atunci când ne este cu adevărat foame. Dacă nu este cazul la ora prânzului, pur și simplu mâncăm ceva mai târziu. De asemenea, putem renunța la obiceiuri precum gustările fixe de după-amiază în favoarea alimentației intuitive.
3. Al treilea obstacol în calea alimentației intuitive: distragerile în timpul mesei
Mâncatul în fața televizorului sau în timp ce scoll-uiești pe IG reprezintă un obstacol. Dacă nu suntem conștienți de ceea ce mâncăm, nu ne simțim cu adevărat sătui. Potrivit unui studiu publicat în Appetite Journal, distragerile în timp ce mâncăm ne afectează și memoria cu privire la alimentele consumate. Drept urmare, avem tendința de a apela mai târziu la gustări, deoarece masa nu ne-a lăsat o impresie durabilă. Pentru a ne familiariza cu alimentația intuitivă, este important să acordăm în mod conștient timp pentru a mânca și să ne bucurăm de masă cu toate simțurile. Aceasta este singura modalitate de a ne satisface nevoia de hrană suficient și pentru o perioadă lungă de timp.
4. Al patrulea obstacol în calea alimentației intuitive: semnale corporale interpretate eronat
Mâncăm, dar de fapt ne este sete. Sună ciudat, dar, potrivit unui studiu, acest lucru este valabil pentru mai mult de una din trei persoane. Motivul este că setea nu se exprimă decât foarte discret, iar acest semnal corporal nu este adesea auzit. Mai mult, există anumite simptome ale setei, cum ar fi greața, durerile de cap și amețelile, care se aplică la fel de mult și la foame. Pentru a preveni confuzia, este important să consumi suficiente lichide , pe tot parcursul zilei. Aceasta nu numai că ne ajută să ținem setea și foamea la distanță - consumul unor cantități suficiente de apă susține, de asemenea, metabolismul. Dacă ai dubii: bea ceva mai întâi și așteaptă puțin. Dacă „senzația de foame” rămâne, atunci corpul are într-adevăr nevoie de mâncare.
5. Al cincilea obstacol în calea alimentației intuitive: mâncarea este disponibilă peste tot
Colega de birou care se răsfață cu un baton de ciocolată înainte de prânz, tortul aniversar din chicinetă și rețetele inspiraționale de pe rețelele de socializare... Numeroase persoane sunt expuse astfel non-stop la impulsuri alimentare. Iar concentrarea asupra propriei persoane și a nevoilor corporale (cel mai probabil fără cantități suplimentare de zahăr) nu este un lucru tocmai facil în zilele noastre. Ce ajută: practic, trebuie să acorzi atenție unei alimentații sănătoase și variate, care să furnizeze organismului toți nutrienții importanți. De asemenea, este util să fii conștient de posibilii factori declanșatori. Fie că este vorba despre mâncatul din motive emoționale, cum ar fi pentru a face față unor situații dificile din punct de vedere psihic cu prăjituri și fast-food, fie că reacționezi la numeroasele tentații din exterior. Pentru a deprinde alimentația intuitivă, vizualizarea elementelor declanșatoare ale alimentației și o strategie pentru a le face față acesteia reprezintă pași importanți. De exemplu, data viitoare când ți se oferă o prăjitură, poți să te oprești un moment și să te întrebi dacă organismul tău are nevoie de aceasta în momentul respectiv. Reacția imediată la primul impuls este astfel întârziată, iar instinctul intuitiv este lăsat să determine ceea ce se simte bine acum.
Recomandare: află ce îți face cu adevărat bine. Verifică după masă cât timp se menține senzația de sațietate. Sunt plin de energie - sau mai degrabă obosit? Mai ales la început, este recomandabil să eviți produsele gata preparate. Numeroase ingrediente, cum ar fi zahărul, grăsimile, sarea și potențiatorii de aromă, afectează senzația naturală de sațietate.