Active Beauty
Alimentele alcaline, doar un trend alimentar?
Text:
timp de citire: min
Mănâncă sănătos

Alimentele alcaline, doar un trend alimentar?

Alimentele alcaline sunt în plină expansiune, la fel ca și tratamentele alcaline. Un expert ne dezvăluie adevărul din spatele acestui val.
Alimentația alcalină este la modă: pulberi, leacuri, băi și chiar șosete alcaline sunt promovate pe internet. Ei bine, alimentația conștientă este foarte importantă pentru toată lumea. Dar oare trebuie să facem cu toții un post alcalin? Am întrebat un expert în echilibrul acido-bazic: Jürgen Vormann, șeful Institutului pentru Prevenire și Nutriție din Ismaning, lângă München.


1. Ce este echilibrul acido-bazic?

Pe scurt, echilibrul acido-bazic reglează pH-ul sângelui nostru. Scara valorii pH-ului variază de la 0 la 14. O valoare mai mică de 7 indică o valoare acidă a pH-ului, iar o valoare mai mare de 7 indică o valoare bazică sau alcalină a pH-ului. Un echilibru acido-bazic echilibrat corespunde unui pH al sângelui de aproximativ 7,4, deci este ușor alcalin.

În principiu, acizii nu sunt răi pentru organismul nostru - chiar avem nevoie de ei: pe de altă parte, pH-ul pielii noastre este optim în jurul valorii de 4,5 - 5,5 și, prin urmare, se află în intervalul acid. „Există un mediu acid în stomac, care este important pentru a putea digera suficient alimentele", spune expertul Vormann.

2. Sistemele tampon mențin sângele alcalin


De obicei, nu avem nevoie de un post alcalin regulat, deoarece un organism sănătos poate menține constantă valoarea pH-ului sângelui la aproximativ 7,4 prin intermediul rinichilor și al altor sisteme tampon din organism. Excretăm excesul de acizi prin rinichi.

Însă, pierdem aproximativ un procent din capacitatea rinichilor cu fiecare an în care îmbătrânim. Asta înseamnă: „Deoarece funcția renală scade odată cu vârsta și nu mai putem excreta 100% din acid, organismul trebuie să găsească baze în altă parte pentru a neutraliza excesul de acid", spune nutriționistul Vormann. Organismul le obține din oase.

În plus, un organism sănătos reușește să mențină pH-ul sângelui constant la aproximativ 7,4 prin intermediul rinichilor și al altor sisteme tampon din organism, cum ar fi respirația. Prin urmare, excretăm excesul de acizi (dar și de baze) prin rinichi.

3.Ce se întâmplă dacă organismul devine hiper-acid?

Dacă consumăm mai mulți acizi decât baze în alimentație pe o perioadă mai lungă de timp, acest lucru poate duce, în mod evident, la supraacidificare sau acidoză în organism - deși acest lucru afectează doar persoanele în vârstă cu tulburări metabolice, cum ar fi bolile renale sau diabeticii.


În cazul hiperaciditații, excesul de acizi se depune în țesutul conjunctiv. „Cele mai grave consecințe ale hiperaciditații persistente sunt osteoporoza, modificări masive ale țesutului conjunctiv, care pot agrava durerea, sau bolile cardiovasculare." Însă, la persoanele sănătoase, controlul prin intermediul sistemului tampon al organismului funcționează foarte bine și chiar și cantitățile mari de acizi sunt excretate sau echilibrate!


Apropo, faptul că valoarea pH-ului se dezechilibrează funcționează și invers: dacă mâncăm exclusiv alimente alcaline pe termen lung, valoarea pH-ului din sânge poate să se răstoarne și să devină puternic alcalină. Acest lucru poate avea consecințe la fel de grave ca și hiperaciditatea, dar, potrivit lui Vormann, se întâmplă foarte rar.


4. Lista de alimente alcaline și acide

„Bazele se găsesc aproape exclusiv în legume și fructe", spune expertul. (Poate de aceea o cură de sucuri este o idee bună câteodată) Alimentele bogate în proteine, adică carnea și produsele lactate, dar și pâinea, sunt metabolizate de organism într-un mod acid. Apropo: grăsimile și zahărul sunt neutre - nici alcaline, nici acide. Cu toate acestea, există motive întemeiate pentru a evita zahărul.


În general, însă, „doar pentru că un lucru este metabolizat acid, nu este automat nesănătos". Să luăm, de exemplu, pâinea integrală: cu cât este mai sănătoasă, cu atât este mai acidă. Pâinea integrală este, prin urmare, foarte sănătoasă și acidă în același timp. Important aici este să echilibrăm aciditatea, așa că este mai bine să nu mâncăm brânză și șuncă cu pâine integrală. Este mai bine să mâncați o salată alături de ea.

De asemenea, este important de știut că nu toate mesele trebuie să fie alcaline în mod echilibrat. De asemenea, puteți echilibra un surplus de acid cu una sau două zile de salată pe săptămână, de exemplu.

Ce alimente sunt mai exact alcaline și care sunt acide?

Alimentele alcaline includ: legume, salată verde, cartofi, produse din soia, migdale, castane, varză, fructe, fructe uscate, ierburi, condimente, sucuri de legume și fructe și ceaiuri din plante. Alimentele acide sunt: carne, brânză, unt, ouă, pește, făină albă (produse), linte, mazăre, ceai rece, limonade, alcool.


Important: experții de la instituții precum Societatea Germană de Nutriție recomandă să nu se consume doar o dietă alcalină pe termen lung. Motivul: după cum se poate observa din lista de mai sus, alte alimente importante și sănătoase ar fi excluse total.


Sau, altfel spus: ca orice dietă, una pur alcalină poate să priveze organismul de nutrienți importanți pe termen lung! „Deoarece nutrienții importanți ar putea fi furnizați în cantități prea mici, postul alcalin pe termen lung nu este recomandat", spun experții. Este mai bine să aveți o dietă variată și sănătoasă și să consumați alcool, carne, zahăr și lapte doar cu moderație.


5. Supliment alimentar alcalin pentru „carnivori”

Așadar, nu se recomandă cure alcaline pe termen lung. Expertul Vormann îi sfătuiește pe cei care urmează o dietă mixtă, adică pe cei cu o alimentație bazată atât pe plante, cât și pe animale, următoarele: „Nu strică să faceți o cură alcalină de 2 sau 3 luni, o dată sau de două ori pe an. Pur și simplu pentru că, din cauza obiceiurilor noastre alimentare occidentale, probabilitatea de a avea un surplus de acid este foarte mare."


Cu toate acestea, mai important decât o cură alcalină strictă este să vă schimbați permanent alimentația pentru a include mai multe fructe și legume. Dacă aveți deja o dietă echilibrată, adică multe fructe și legume, nu trebuie să vă faceți prea multe griji cu privire la echilibrul acido-bazic.


6. Cura alcalină: utilă pentru vegani și vegetarieni?

Persoanele care au o dietă vegană sau vegetariană sunt, de obicei, mult mai alcaline decât cele cu o dietă mixtă, spune expertul: „Echilibrul acido-bazic este rareori o problemă în acest caz". Mai degrabă, ar trebui să vă asigurați că mâncați suficiente proteine.
x
Ne pare rău, dar nu am găsit rezultate pentru căutarea dvs. Vă rugăm să încercați cu alte cuvinte cheie.