Mai ales atunci când afară plouă sau cad primii fulgi de zăpadă, ne place să mai bem o ceașcă sau două de ceai. Și acesta este un lucru bun, deoarece consumul de ceai zilnic vă menține sănătos, iar anumite ceaiuri au un efect calmant. Citiți aici de ce ar trebui să apelați mai des la ceaiul de ghimbir și nu doar iarna.
Ingrediente: ce se găsește în ceaiul de ghimbir
În rădăcina de ghimbir se găsesc multe substanțe sănătoase: uleiuri esențiale, vitamine, minerale precum sodiul și potasiul. Dar ghimbirul este renumit în special pentru substanțele sale amare și picante. Acestea stimulează producția de salivă, suc gastric și bilă. Ghimbirul este, prin urmare, deosebit de bun pentru afecțiunile digestive, dar și pentru tot felul de alte probleme. Și este ușor de preparat, la fel ca în cazul băuturilor cu ghimbir.
Cum să preparați ceai de ghimbir singur
Tăiați o rădăcină de ghimbir organic în felii mici. De preferință o bucată de aproximativ un centimetru lungime. În cazul ghimbirului organic nu este necesară decojirea. Se toarnă apă clocotită peste bucățile de rădăcină și se lasă ceaiul să se infuzeze, acoperit, timp de zece minute. Acoperirea este importantă, altfel o mare parte din uleiurile esențiale se vor evapora, din păcate. Apoi se strecoară ceaiul și se lasă să se răcească puțin înainte de a-l bea. De asemenea, puteți folosi ghimbir uscat sau pudră de ghimbir în loc de ghimbir proaspăt.
Pregătirea corectă: fără miere!
Chiar dacă multe persoane îndulcesc ceaiul de ghimbir pentru a nu avea un gust atât de picant, este mai bine să nu o faceți. Mierea și zahărul atenuează efectul substanțelor amare - substanțele amare irită nervii de pe limbă. Acest lucru stimulează producția de salivă. Enzimele din salivă încep astfel să descompună alimentele, cu alte cuvinte, le pre-digeră. Mai ales dacă folosiți ghimbirul pentru probleme digestive, nu este indicat să îl îndulciți.
Lemnul dulce atenuează gustul înțepător
Copiii simt adesea gustul picant al alimentelor mult mai intens decât adulții. De aceea, puteți adăuga rădăcină de lemn dulce la ceaiul de ghimbir. Lemnul dulce nu schimbă efectul, dar îndulcește gustul, la fel ca plantele care conțin mucilagiu. Acestea sunt, de exemplu, coaja de coada-calului, semințele de in sau coaja de psyllium.