Active Beauty
Condimente care încălzesc din interior
Text: Harald Wieser
timp de citire: min
Parfumul iernii

Condimente care încălzesc din interior

Chiar ne pot încălzi condimentele? Absolut! Chiar și în medicina tradițională chineză sau Ayurveda se știa că alimentele, dar și condimentele, au un efect termic asupra organismului nostru.

Printre acestea se numără condimentele clasice de iarnă, cum ar fi cardamomul, coriandrul, ardeiul iute, ghimbirul, scorțișoara și anasonul stelat. Semințele, fructele, scoarțele și rădăcinile condimentelor de iarnă ascund superputerea lor. Uleiurile esențiale pe care le conțin nu numai că ne protejează de răceli pe vreme umedă și rece, dar ne oferă și plăcere și căldură.

6 condimente pentru iarnă

1. Cardamom

Dacă zdrobiți semințele închise la culoare din interiorul capsulelor verzi, are un miros plăcut de eucalipt, lămâie și flori exotice. Conținutul de ulei esențial este relativ ridicat, între 4 și 8 %, și conține antioxidanți și fier. Se spune că cardamomul are un efect digestiv, de stimulare a circulației și a apetitului. În plus, se spune că ajută împotriva respirației urât mirositoare și ameliorează durerile de stomac.

2. Coriandru

Semințele de coriandru sunt un ingredient esențial al diferitelor amestecuri de condimente, cum ar fi curry. Semințele sferice și - mai ales în țările din Orientul Îndepărtat - frunzele și rădăcinile proaspete sunt folosite pentru condimente. Fructele și frunzele au arome complet diferite. Semințele au un gust ușor picant și ușor dulceag și amintesc foarte mult de coaja de portocală.

Coriandrul se potrivește bine cu mâncărurile din carne și pește, este folosit în prăjiturile de Crăciun și este un condiment popular pentru pâine. De când cărțile celebrului bucătar Yotam Ottolenghi au ajuns în multe bucătării, condimentul poate fi găsit și în multe rețete vegetariene și vegane. Semințele de coriandru trebuie să fie întotdeauna măcinate proaspete într-un mortar, altfel au un gust amar. Coriandrul ajută la digestie și face ca alimentele să fie mai ușor de digerat.

3. Chili

Rețeta de succes a micilor păstăi este destul de originală: ingredientul lor, capsaicina, responsabil pentru gustul picant, păcălește creierul să creadă că există o arsură în organism atunci când este consumat. Atunci corpul nostru începe să elibereze endorfine și pune în mișcare mecanismele de răcire. Apare o senzație de căldură și începeți să transpirați.

Ardeii iuți provin inițial din America de Sud. Acolo, păstăile picante erau folosite de către populația indigenă ca și condiment și legumă. În Peru, ardeii iuți erau acceptați chiar și ca monedă de schimb. În 1492, Cristofor Columb a adus „păstăile sprintene" în Europa.
Există o regulă de bază în ceea ce privește ardeii iuți: cu cât este mai mică păstaia, cu atât este mai exclusivistă, iar cu cât este mai frumoasă și mai intensă culoarea, cu atât este mai calitativă.

În medicina tradițională jamaicană, ardeii iuți sunt folosiți pentru tratarea diabetului zaharat. Dar păstăile sunt apreciate și în calitate de remediu de uz casnic dovedit. Ardeiul iute poate stimula circulația sângelui, face căldura mai suportabilă, dar poate și să vă încălzească și să combată infecțiile intestinale. În plus, utilizarea ardeiului iute ajută la o dietă cu conținut redus de sodiu, deoarece condimentul picant contribuie la un aport mult mai mic de sare.


4. Ghimbir

Aproape că nu există limite în ceea ce privește utilizarea acestui ingredient în bucătărie. Aciditatea proaspătă a ghimbirului se potrivește atât cu mâncărurile sărate, cât și cu cele dulci. Gustul este dominat de o picanterie stimulantă și completat de o dulceață subtilă.

Ghimbirul este inclus în fiecare amestec de curry. Comercianții arabi de condimente au adus ghimbirul la Roma încă din antichitate. Cu toate acestea, de abia în Evul Mediu a început să fie comercializat peste tot în Europa. Ceea ce a urmat a fost un triumf: ghimbirul a înlocuit piperul mai scump și a devenit cel mai utilizat condiment de bucătărie.

Cu toate acestea, pe lângă gustul său bun, era considerat și un remediu și un afrodisiac.

Profesioniștii jură pe acest condiment picant, deoarece prospețimea și iuțeala sa adaugă adesea acel ceva anume aromei.

Spre deosebire de alte condimente care încălzesc, rădăcina proaspătă de ghimbir poate fi preparată și sub formă de ceai. Pur și simplu fierbeți două căni de apă și cinci până la șapte felii de rădăcină proaspătă de ghimbir timp de aproximativ 15 minute. Se adaugă suc de lămâie și miere după gust.

5. Scorțișoară

Pentru europeni, originea a fost un secret pentru o lungă perioadă de timp. Numai comercianții știau că scoarța dulce de scorțișoară era de fapt scoarța interioară a unui copac asiatic. Scorțișoara a ajuns în Europa prin intermediul rutei mirodeniilor în anul 1.600 î.Hr. Aroma fină a inspirat bucătăria din Evul Mediu. În bucătăria franceză din acea vreme, mai mult de jumătate din mâncăruri și sosuri erau preparate cu scorțișoară.

Cu cât bețișoarele de scorțișoară sunt mai subțiri, mai fine și mai ușoare, cu atât calitatea lor este mai bună. În medicina tradițională chineză, condimentul popular este folosit în mod obișnuit atunci când ne este frig, deoarece poate alunga „frigul interior" pe care îl simțim adesea iarna.


6. Anason stelar

Condimentele sunt plante medicinale benefice viații noastre, iar anasonul stelar este cu siguranță una dintre ele. Frumosul condiment a făcut deja senzație la curtea țarului rus în secolul al XVII-lea, unde conducătorilor le plăcea să își aromatizeze ceaiul cu el.

Anasonul stelar este fructul în formă de stea al unui copac veșnic verde, care poate crește până la opt metri înălțime și poate trăi peste 100 de ani. Un singur arbore de anason stelar produce până la 40 kg de fructe pe an. Anasonul stelar este bogat în uleiuri esențiale, în special în anetol. Gustul său este asemănător cu cel al feniculului și al anasonului. Anasonul stelar are, de asemenea, o notă de lemn dulce și o picanterie distinctă, cu un gust puternic dulceag. Postgustul său este proaspăt și plăcut.
Anasonul stelat se folosește întreg, în bucăți sau măcinat. În țara noastră, este folosit în principal în panificație. Este totodată indispensabil în mixul de cinci condimente. Aromatizează peștele și fructele de mare și intensifică dulceața dovleacului, a prazului și a legumelor rădăcinoase.

Anasonul stelat este folosit ca ingredient în unele remedii împotriva gripei și se spune că are un efect pozitiv asupra tractului respirator. În plus, se spune că ar avea un efect benefic asupra sistemului digestiv, similar cu cel al scorțișoarei.

Rețetă de iarnă: Vin aromat sau punch de afine fără alcool

Ingrediente

2 L de vin roșu sau suc de afine
1 lingură de scorțișoară pudră
6 bucăți de anason stelar
3/4 linguriță de praf de ghimbir
1 linguriță de nucșoară măcinată
1 linguriță de pulbere de cuișoare
1 linguriță de măghiran
1 linguriță de cardamom
1 linguriță de piper negru
175 g miere
Preparare

Se aduc ingredientele la fierbere, se lasă la infuzat timp de 15 minute, se strecoară cu grijă și, la final, se amestecă cu mierea.
x
Ne pare rău, dar nu am găsit rezultate pentru căutarea dvs. Vă rugăm să încercați cu alte cuvinte cheie.