Două rețete delicioase de fursecuri: clasice și vegane cu ciocolată
Ce aromă! Ne bucurăm să vă prezentăm un clasic tradițional de Crăciun: fursecurile. Decorative și fragede în același timp, aceste prăjituri sunt preferatele oricărui platou de desert. Descoperiți în acest articol o rețetă tradițională și una vegană.
Cuprins
- Rețeta clasică de fursecuri
- Ingrediente pentru aproximativ 35–40 bucăți
- Mod de preparare
- Alternativă vegetală: fursecuri vegane cu ciocolată amăruie
- Ingrediente pentru aproximativ 45–50 bucăți
- Mod de preparare
- Informații utile despre fursecuri
- Fursecuri fără poș
- Păstrarea
- Dacă ceva nu merge bine: Cum să salvezi fursecurile
- Fursecurile se lărgesc
- Fursecurile se sfărâmă
Rețeta clasică de fursecuri
Ingrediente pentru aproximativ 35–40 bucăți
- 250 g unt, la temperatura camerei
- 100 g zahăr pudră
- 1 pliculeț de zahăr vanilat (de exemplu, de la dmBio)
- 1 praf de sare
- 1 ou
- 300 g făină (de exemplu, de la dmBio)
- 1/2 linguriță praf de copt (de exemplu, de la dmBio)
- 50 g amidon (de exemplu, de la dmBio)
Mod de preparare
1. Pregătirea tăvii și prepararea aluatului
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Punem untul într-un bol și îl batem cu un mixer până devine cremos. Adăugăm zahărul pudră, zahărul vanilat, sarea și oul, amestecând bine. Amestecăm făina cu praful de copt și amidonul, apoi le încorporăm treptat, până obținem un aluat omogen.
2. Formarea biscuiților și răcirea
Punem aluatul într-un poș cu dui stelat și formăm cercuri mici (aproximativ 5 cm diametru) pe tava de copt. Lăsăm formele de aluat la frigider timp de aproximativ 30 de minute, pentru a-și păstra forma.
3. Preîncălzirea cuptorului și coacerea fursecurilor
Preîncălzim cuptorul la 180 °C, căldură de sus și de jos. Coacem biscuiții răciți timp de aproximativ 10 minute pe raftul din mijloc, până devin puțin aurii. Lăsăm cercurile să se răcească pe un grătar.
Alternativă vegetală: fursecuri vegane cu ciocolată amăruie
Ingrediente pentru aproximativ 45–50 bucăți
- 240 g făină (de exemplu, de la dmBio)
- 90 g migdale măcinate, blanșate
- 50 g amidon (de exemplu, de la dmBio)
- 80 g zahăr pudră
- 1 linguriță coajă de lămâie, bio
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 240 g unt vegetal, la temperatura camerei
- 3 linguri băutură vegetală (de exemplu, de la dmBio)
- 150 g ciocolată amăruie, vegană
Mod de preparare
1. Prepararea aluatului și răcirea
Amestecăm făina, migdalele, amidonul, zahărul pudră, coaja de lămâie și sarea. Adăugăm extractul de vanilie, untul vegetal și băutura vegetală, amestecând bine. Formăm aluatul într-o bilă, îl învelim în folie alimentară și îl lăsăm la frigider timp de două ore.
2. Preîncălzirea cuptorului și formarea fursecurilor
Preîncălzim cuptorul la 180 °C, căldură de sus și de jos. Tapetăm două tăvi cu hârtie de copt. Scoatem aluatul din frigider și îl lăsăm să ajungă la temperatura camerei, apoi îl frământăm ușor. Folosind o presă de fursecuri sau un robot de bucătărie cu accesoriu pentru fursecuri, formăm benzi de aluat de aproximativ 5 cm și le așezăm pe tăvi.
3. Coacerea și decorarea cu ciocolată
Coacem fiecare tavă în cuptor timp de aproximativ 8 minute, fără a le lăsa să se rumenească, pe raftul din mijloc. Lăsăm fursecurile să se răcească complet înainte de a le scoate de pe tăvi. Tăiem ciocolata în bucăți mici și o topim. Înmulțim capetele fursecurilor în ciocolată, le lăsăm să se scurgă și le punem pe un grătar pentru a se întări.
Cofetărie de Crăciun fără ouă: doriți să încercați și alte fursecuri vegane? Această rețetă este pe bază vegetală și, în plus, fără gluten. Cele mai multe prăjituri de Crăciun se bazează pe condimente precum anason, vanilie sau scorțișoară. În acest articol, veți descoperi cum ne influențează aceste arome de Crăciun.
Informații utile despre fursecuri
Fursecuri fără poș
Dacă nu aveți un poș cu dui stelat acasă, puteți folosi un sac de congelare sau puteți confecționa un poș din hârtie de copt. Pentru varianta cu sac de congelare, tăiați vârful unghiului sacului și umpleți-l cu aluat. În cazul variantei din hârtie de copt, rulați hârtia într-un con ascuțit și tăiați vârful. Deși aceste două variante DIY nu vor crea zig-zaguri caracteristice ca un poș cu dui stelat, funcționează la fel de bine.
Păstrarea
Dacă le păstrați într-o cutie metalică pentru biscuiți, pe care o așezați cu hârtie de copt, fursecurile rămân fragede timp de până la trei săptămâni.
Dacă ceva nu merge bine: Cum să salvezi fursecurile
Fursecurile se lărgesc
Din cauza conținutului ridicat de unt, fursecurile pot să se lărgească ușor în timpul coacerii. Problema: aluatul este prea moale. Pentru fursecuri fragede, este important să lucrați rapid cu aluatul sau să-l lăsați la frigider câteva minute înainte de a-l folosi. Totuși, nu trebuie să fie prea rece, altfel nu se va putea aplica pe tava de copt.
Fursecurile se sfărâmă
Dacă aluatul de fursecuri nu are o bună legătură, înseamnă că nu conține suficientă lichiditate. Sfaturi de la profesioniști: puțin unt moale sau lapte pot ajuta la obținerea unei consistențe mai omogene a fursecurilor.
Sărbătoarea se apropie! Cu aceste sfaturi, veți intra cu adevărat în atmosfera de Crăciun și veți putea să vă bucurați de această perioadă magică fără stres. Celebrați Crăciunul pentru prima dată cu un bebeluș? Aceste sugestii te vă vor ajuta să aveți un Crăciun mai relaxat alături de micuțul vostru.