Măceșul: ce poate face acest superaliment
Cine nu cunoaște fructele de culoare roșu aprins de la marginea drumului? Măceșul este fructul comestibil al unor plante de trandafir, în special al plantei de măceș. Nu prezintă doar un aspect plăcut, ci este și unul dintre super-alimentele noastre preferate. Vă dezvăluim ce face ca acest fruct roșu să fie atât de sănătos!
Măceșele: șase fapte despre super-alimentul local
1. Reprezintă o sursă foarte importantă de vitamina C
Cu 1.250 mg la 100 g, fructele roșii sunt printre cele mai bune surse de vitamina C. În comparație: lămâile conțin „doar” 53 mg la 100 g din nutrientul care stimulează sistemul imunitar.
2. Prezintă un conținut ridicat de substanțe fortifiante
Așa-numiții compuși secundari vegetali oferă culoare, aromă - și beneficii pentru sănătate. De exemplu, se spune că aceștia reduc tensiunea arterială și colesterolul. Substanța vegetală galactolipid reprezintă o componentă principală a măceșelor. Studiile demonstrează efectul său antiinflamator.
3. Susțin procesul de digestie
Măceșele prezintă un conținut bogat de pectină, o fibră alimentară solubilă care favorizează o floră intestinală sănătoasă. Pectinele accelerează senzația de sațietate, susțin digestia și, de asemenea, leagă toxinele și excesul de colesterol.
4. Întăresc pielea și vederea
Provitamina A, care se găsește în măceșe, susține pielea și membranele mucoase. Vitamina solubilă în grăsimi poate îmbunătăți, de asemenea, vederea și dezvoltarea celulelor corpului.
5. Sunt versatile
Măceșele sunt fructele trandafirilor sălbatici. Acestea pot fi preparate sub formă de ceai, au un gust bun crude și sub formă de gem, pudră sau sirop. Atenție: îndepărtați semințele și perii din fructele crude. În caz contrar, acestea pot provoca mâncărimi severe. Fructele acrișoare sunt gata de recoltare începând cu luna septembrie.Recomandare: Este prezentată o gamă variată de ceaiuri pe pagina dm.ro.