Fermentarea legumelor: simplu prin rețeta Kimchi
Ceea ce a fost o rutină zilnică pentru multe generații devine din nou o tendință, și nu doar pentru vegani! Bloggerii și influencerii bagă mâna-n foc pentru fermentare datorită bacteriilor lactice. Apropo, nu au nimic de-a face cu laptele...
Bunicile noastre o practicau și bunicile lor la fel. Și acum o facem și noi: nu numai toți cei care vor să trăiască vegan sunt entuziasmați de tendința de fermentare. Pentru că fermentarea legumelor, în special, este atât de ușor de făcut de unul singur. Dar ce se întâmplă mai exact în timpul fermentării?
Fermentare: bacteriile acidului lactic sunt vegane!
Pe scurt, fermentarea este o transformare a substanțelor cauzată de bacterii, ciuperci sau enzime. Acest proces produce, printre altele, acizi care conservă alimentele. Deoarece în trecut era destul de neobișnuit să ai un congelator, trebuiau găsite alte modalități de a păstra recolta de vară pentru iarnă. Cel mai popular exemplu de aliment fermentat este probabil varza murată.Cu toate acestea, fermentarea nu este folosită doar pentru a conserva alimentele - unele alimente sunt create mai întâi prin fermentație: fără bacteriile lactice, nu ar exista brânză sau iaurt, de exemplu. De asemenea, pâinea cu aluat natural își obține aroma din fermentarea acidului lactic. Cu toate acestea, bacteriile lactice sunt vegane, însă nu au nimic de-a face cu laptele de vacă!
Chiar și mâncarea internațională este fermentată! Preparatul preferat al coreenilor, kimchi, este, de asemenea, creat prin fermentație. Puteți găsi mai jos rețeta noastră de kimchi, care este foarte potrivită începătorilor să o facă singuri. La urma urmei, cea mai obișnuită și mai ușoară fermentare DIY este cea cu legume.
Iată ce se întâmplă în timpul conservării tradiționale
Acizii produși în timpul fermentării au o funcție importantă, care face ca fermentarea să fie atât de specială: bacteriile dăunătoare care ar putea cauza stricarea alimentelor nu au nicio șansă! Pentru că sunt uciși de acizi. Iar alimentele fermentate nu mai pot fi atacate ulterior de dăunători.
Fermentarea: efort mic, efect mare
Singurele lucruri de care aveți nevoie pentru fermentare sunt sarea și timpul - și, bineînțeles, alimentele pe care doriți să le conservați. Legumele au fost întotdeauna fermentul clasic de bricolaj. Acestea se pun într-o saramură și se închid ermetic. În această atmosferă se dezvoltă bacteriile lactice, care sunt responsabile pentru descompunere. Partea bună este că nutrienții sensibili sunt păstrați, deoarece în acest tip de conservare nu se încălzește nimic. Ba mai mult, se creează vitamine suplimentare, cum ar fi vitamina C.
Bombă de vitamine și stimulent bacterian
În afară de conținutul ridicat de vitamine, legumele fermentate conțin și compuși vegetali secundari despre care se spune că au efecte benefice pentru sănătate. Se spune că această combinație este anticoagulantă, imunostimulantă și antioxidantă, contracarând astfel boli precum cancerul, diabetul sau tulburările cardiovasculare.
Dar sănătatea noastră intestinală este cea care beneficiază cel mai mult. Acest lucru se datorează faptului că alimentele fermentate stimulează creșterea bacteriilor benefice și, astfel, au un efect pozitiv asupra microbiomului - centrul digestiei și al apărării noastre imunitare. De aceea, cel mai bine este să ne facem acum propriul kimchi!
Fermentarea pentru începători: rețetă pentru kimchi
Pentru cei care doresc să încerce fermentarea pe cont propriu, avem o rețetă simplă de kimchi pe care o pot face chiar și începătorii.
Ingrediente
- 1 varză chinezească
- 3 cepe verzi, tăiate în inele mici
- sare (ex. sare de himalaya)
- pudră de chili
- 3 căței de usturoi curățați de coajă și presați
- 2 rădăcini de ghimbir curățați de coajă și rași
- zahăr brut din trestie de zahăr (de exemplu, de la dmBio)
- sos de soia (de exemplu, de la dmBio)
- borcane cu capac filetat
Preparare
- Se spală varza chinezească și se taie în bucăți mici.
- Se pun într-un castron și se presară generos cu sare. Se lasă să se odihnească timp de o oră.
- Pentru pastă, se amestecă praful de ardei iute cu usturoiul, ghimbirul, sosul de soia și puțin zahăr brut din trestie.
- Se stoarce varza chinezească astfel încât să nu rămână apă în ea.
- Apoi se freacă bine varza chinezească cu pasta și se pune în borcane cu filet.
- Se lasă să fermenteze în bucătărie timp de o săptămână, apoi se pune într-un loc răcoros pentru cel puțin două săptămâni.