Active Beauty
Cătina: superfructul sustenabil și bogat
Text:
timp de citire: min
dm Green Ideas

Cătina: superfructul sustenabil și bogat

Toată lumea vorbește despre superalimente - dar, din păcate, cele mai multe dintre ele au o amprentă de carbon puternică. Semințele de chia, fructele de goji și alte fructe exotice călătoresc multe mii de kilometri înainte de a ajunge pe rafturile noastre. Dar superalimentele sunt disponibile și pe câmpiile noastre! Cătina este cunoscută pentru conținutul său ridicat de vitamina C și este cultivată în diverse regiuni ale României.
Cât de sănătos este și câte beneficii are! Substanțele nutritive din multe fructe și legume ajută la prevenirea unei game largi de probleme de sănătate. În plus, superalimentele sunt practice și se potrivesc stilului nostru de viață rapid. De multe ori nu ne facem timp pentru a găti și a mânca în mod conștient. Dar ce impact are comportamentul nostru alimentar asupra planetei noastre?

Cătină pentru un echilibru ecologic mai bun

Fiecare superaliment are amprenta sa ecologică. Din păcate, de prea multe ori, sunt promovate plantele la modă din țări îndepărtate. Dar ceea ce este bun pentru oameni dăunează mediului și climei. Pe lângă rutele lungi de transport și emisiile de CO2 asociate, acest lucru este esențial și pentru dezvoltarea țărilor de origine. Monocultura și irigațiile distrug structurile locale și pun în pericol habitatul populației locale. Din punct de vedere social, fermierii mai mici - care nu participă la boom-ul internațional - devin din ce în ce mai săraci. Astfel, nu numai fertilitatea solului este pierdută, ci și mijloacele de trai ale multor oameni.

Care este soluția în acest caz? Apelați la superalimente provenite de pe meleagurile noastre. Produsele de import vor deveni din nou ceva special, prin care ar trebui să acordăm atenție sigiliului de aprobare ecologică și comerțului echitabil!

Ce se găsește în cătină?

Wenn wir den Sanddorn betrachten, dann sind vor allem die Sanddornbeeren für uns interessant. Sie enthalten fast zehnmal mehr Vitamin C als Zitronen und bieten einen hohen Eisen- und Zink-Gehalt. Eisen benötigen wir, damit unsere Zellen ausreichend mit Sauerstoff versorgt werden. Zink spielt eine bedeutende Rolle im Immunsystem. Außerdem sind die Sanddornfrüchte ein natürlicher B12-Lieferant und halten die Funktion unseres Nervensystems aufrecht. Perfekt für Vegetarier und Veganer.
Atunci când ne uităm la cătină, fructele de cătină sunt de un interes deosebit pentru noi. Acestea conțin de aproape zece ori mai multă vitamina C decât lămâile și oferă un conținut ridicat de fier și zinc. Avem nevoie de fier pentru ca celulele noastre să fie suficient de bine aprovizionate cu oxigen. Zincul joacă un rol important în sistemul imunitar. În plus, fructele de cătină sunt un furnizor natural de vitamina B12 și mențin funcția sistemului nostru nervos. Ideal pentru vegetarieni și vegani.

Darauf können wir gleich mit einem Glas Sanddornsaft anstoßen! Den gibt’s übrigens naturtrüb und in der nachhaltigeren Glasflasche von dmBio.

Weitere heimische Alternativen für importierte Superfoods

Durch die wertvolle Nährstoffzusammensetzung von Vitaminen, Spurenelementen, Mineralstoffen und Fettsäuren kommen wir an den nachfolgenden Food-Trends kaum vorbei. Viele davon haben sich bereits fix in unsere gesunden Ernährungsgewohnheiten eingeschlichen, weil wir sie als die ideale Allround-Lösung empfinden. Dabei vergessen wir aber, dass importierte Superfoods meist mit Pestiziden behandelt werden und einen Teil ihrer Vitamine bei langen Lieferwegen und Lagerungszeiten verlieren.

Doch da gibt es auch heimische Alternativen, vielleicht sogar in selbstgepflückter Form:
  • Hochwertige Proteine, Omega-3-Fettsäuren und Ballaststoffe liefern uns statt Chia-Samen auch die lokaleren Leinsamen.
  • Der Vitamin C-Gehalt der schwarzen Johannisbeere übertrifft sogar den der Goji-Beere.
  • Reich an Anthocyanen, einem natürlichen Farbstoff, der unsere Zellen schützt, sind nicht nur Açai Beeren sondern auch die heimischen Heidel- und Brombeeren.
  • Quinoa kann durch heimische Getreidesorten, wie Hirse, Hafer und Buchweizen, ersetzt werden: Glutenfrei, reich an Eiweiß - das unser Körper gut verwerten kann - und eisenhaltig.
  • Avocado oder Walnüsse? Der Punkt geht an die heimischen, haltbaren Walnüsse. Hochwertige Fette schützen unser Herz-Kreislauf-System.
  • Statt Moringa aus Afrika doch lieber Haselnüsse oder Petersilie und Kren aus dem eigenen Garten: Auf eine beachtliche Menge Eisen, Kalzium, Kalium, Eiweiß und wertvolle Vitamine müssen wir nicht verzichten!

Gut zu wissen

Um einer Erkältung vorzubeugen oder das Immunsystem wieder aufzubauen, ist Sanddorn mit seiner Wirkung die optimale Unterstützung. Generell ist für eine ganzheitliche Gesundheit eine ausgewogene Ernährung wichtig. Mit dem Fokus auf das ein oder andere (heimische) Superfood ist es da nicht getan. Zum Glück: Denn auf uns wartet die kunterbunte Vielfalt regionaler, saisonaler und biologisch angebauter Lebensmittel. Nehmen wir uns die Zeit und hören wieder mehr auf unser Bauchgefühl!
x
Ne pare rău, dar nu am găsit rezultate pentru căutarea dvs. Vă rugăm să încercați cu alte cuvinte cheie.